Zoete wijn van Semillon, Sauvignon en Muscadelle die botrytis hebben ondergaan uit Sauternes, Frankrijk Lees meer..
Sauternes is wereldwijd het beroemdste gebied voor zoete wijnen. Dat heeft te maken met het speciale microklimaat in deze streek, waardoor botrytis ontstaat die leidt tot een "edele rotting", ook wel "pourriture noble" genoemd in het frans.
Warme beekjes, vaak beschermd door bomen die daarlangs staan zorgen ervoor dat koud water naar de warme Garonne wordt geleid. Dit leidt tot ochtendnevel waardoor er een schimmel (botrytis) op de druiven kan ontstaan. In de middag droogt de zon de schimmels weer op, waardoor er geen grauwe rot ontstaat, dat leidt tot bederf, maar edele rot.
Bij edele rot maakt de schimmel kleine gaatjes in de schil van de druif en gaat het een verbinding aan met de suikers. Hierdoor drogen de druiven in, wat leidt tot een grotere concentratie, maar krijgen de druiven ook een ander, typisch aroma.
De beroemdste wijn is de Chateau d'Yquem, de enige wijn uit de Bordeaux-streek die een Premier Cru Exceptionelle heeft gekregen. Deze Sauternes van Pierre Dumontet is op dezelfde manier gemaakt.
In de neus aroma's van sinaasappel, honing, geconfijt fruit en amandel. In de mond is de wijn zoet vol en rijp.
Heerlijk als aperitief, bij foie gras, bij gebak of bij zoete desserts.
Serveer de wijn tussen 8 en 10 °C
Geweldig als aperitief voor de verstokte liefhebber van wijnen met houtrijping maar ook heerlijk bij niet al te zware visgerechten en bij zeevruchten en schaaldieren.
Drink deze wijn niet te koud, liefst bij 10 à 13 oC.
Zoete wijn van Semillon, Sauvignon en Muscadelle die botrytis hebben ondergaan uit Sauternes, Frankr..
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
RegistrerenU heeft geen artikelen in uw winkelwagen