Gekookte wijn, rode zoete wijn van de sangiovese en montepulciano druif uit de Marken, Italië Lees meer..
Vino Cotto is een klassieke wijn uit de Marken en de Abruzzen. Geschriften uit de Marken noemen deze wijn al in de eerste eeuw na Christus. Het betekent letterlijk "gekookte wijn".
De productie begint met het koken van de most in koperen ketels. Dankzij het koken vindt concentratie van de most plaats, die met ongeveer 1/3 afneemt ten opzichte van het oorspronkelijke volume, waardoor het suikergehalte toeneemt. De verkregen most wordt in roestvrijstalen tanks gedecanteerd en fermenteert spontaan.
Na de alcoholische gisting wordt de "jonge" gekookte wijn overgebracht naar kleine eikenhouten vaten waarin hij enkele jaren rijpt. Daarna wordt wijn van verschillende jaargangen zorgvuldig gemengd en geproefd om zo de optimale smaak te krijgen.
Resultaat is een robijnrode wijn met wat oranje accenten. In de neus accenten van rozijnen, karamel, honing en hazelnoot. In de mond is de wijn zoet, maar niet té zoet, in combinatie met de mooie zuren is er een mooie balans. Wat opvalt is de wat stroperige structuur van de wijn.
Traditioneel wordt Vino Cotto na de maaltijd gedronken bij zoete desserts, fruit of bij de koffie. Maar hij combineert ook uitstekend met een kaasplankje.
Serveertemperatuur: 12 - 14 °C
Gekookte wijn, rode zoete wijn van de sangiovese en montepulciano druif uit de Marken, Italië
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
RegistrerenU heeft geen artikelen in uw winkelwagen