Volgens de huidige inzichten hebben ze hier 8.000 jaar geleden het wijnmaken uitgevonden. Nog altijd beschikt Georgie over een unieke manier van wijnmaken en meer dan 500 inheemse druivenrassen.
Georgië ligt aan de oostkust van de Zwarte Zee. Ter hoogte van Noord-Spanje, maar dan een paar duizend kilometer naar het Oosten, net voorbij Turkije. De wijngaarden liggen tegen de Bergen aan, in het glooiende landschap van de lange Mtkvari rivier. De route van de rivier is in de afgelopen eeuwen verschillende malen veranderd. De wijngaarden van Georgië liggen van op de mineraalrijke heuvels tot op de voormalige rivierbeddingen van klei.
Archeologen hebben in Georgië kruiken met de oudste resten van druivenpitten ter wereld gevonden. Ze dateren van 6.000 voor Christus. Is Georgië dus het oudste wijnland ter wereld? Ja, nou ja, totdat er in de toekomst ergens anders nog eens oudere resten worden gevonden althans.
Georgie staat erom bekend dat een deel van hun wijnen nog, net als vroeger, in aardewerken amforen worden bewaard door ze te begraven in de grond.
Uiteraard zijn er ook wijnen die op een moderne manier zijn gemaakt. Dat noemen de Georgiërs 'European technology'. Europese wijnboeren hebben apparatuur in hun kelder staan waarmee ze de temperatuur tot op twee cijfers achter de komma kunnen bepalen. Georgische wijnboeren doen dat nu ook. De meeste Georgische wijn gaat tegenwoordig, net als bij ons, in stalen of eikenhouten vaten.
De Georgiërs hebben excellente wijngaarden en ongeveer vijfhonderd oeroude, inheemse druivenrassen waar nog nooit iemand van gehoord heeft. De meeste geëxporteerde rode wijn is gemaakt van de Saperavi druif. Vaak zijn ze vrij stevig, dieprood met een smaak waarin je drop en laurier herkent en met mooie tannines. De witte wijnen van de Mtsvane en Rkatsiteli druif zijn internationaal het meest in trek. Die zijn fruitig met verkwikkende zuren. Ook interessant maar (nog) veel minder bekend zijn druiven als Tsolikouri, Chinuri, Mtsvivani Kakhuri, Tavkveri, Khikhvi, Shavkapito, Danakharuli, Asuretuli Shavi en Aleksandrouli.