Wijnbouw in Bosnië-Herzegovina vindt plaats in Herzegovina, het uiterste zuidwestelijke deel van het land. Hier heerst een mediterraan klimaat, zo'n 2500 jaar geleden voor de oude Grieken al reden genoeg om hier de wijnbouw te introduceren. Herzegovina bezit momenteel rond de 3.600 hectare wijngaarden voor commercieel gebruik. Dit areaal is echter groeiende en zal in de komende jaren toenemen tot rond 10.000 hectare.
Herzegovina is de geboortestreek van de witte zilavka druif en de blauwe blatina druif. De zilavka staat garant voor frisse witte wijnen met tonen van amandel, citrus, exotisch fruit en wilde kruiden, met opvallend frisse zuren. Wijnen van de zilavka druif kunnen, met houtopvoeding, goed ouderen. Blatina staat voor krachtige rode wijnen vol rood en zwart fruit, kruidigheid, chocolade en tabak. De beste blatina wijnen worden opgevoed op barriques van Slavonisch eikenhout.
Herzegovina is verdeeld in twee appelaties: Mostarsko Vinogorje (rond de stad Mostar) en Trebinjsko Vinogorje (rond de stad Trebinje). Rond de stad Mostar staan vooral zilavka en blatina aangeplant, samen met een kleine hoeveelheid syrah en een aantal kleine locale rassen. Rond Trebinje vinden we vooral zilavka en vranac, een blauw druivenras dat zijn origine heeft in Montenegro.
Zoals reeds vermeld, heerst in Herzegovina een mediterraan klimaat, met hete zomers en koele winters en voldoende neerslag tijdens het groeiseizoen. De bodem bestaat in geheel Herzegovina voor 95% uit karst, kalkzandsteen opgelost in water. In de regio Mostar zijn de wijngaarden vooral gelegen op de hoger gelegen plateau's, in de regio Trebinje bevinden de wijngaarden zich in de grote, uitgestrekte rivierdalen (poljes), welke zijn ontstaan door het inzakken van de karstplateau's.
Een kleine hint waarom Herzegovina beschouwt kan worden als een wijnbouwgebied met veel potentie: het is het enige wijnbouwgebied ter wereld dat het woord wijn in de naam draagt: Herzegovina